Pagini

marți, 27 martie 2012

This is a pipe


Cam prin 1929 Magritte picta La trahison des images, un tablou care a făcut istorie şi care a fost cu subtilitate analizat ceva mai târziu de Foucalt, în Ceci n'est pas une pipe. Dar dintre toate replicile stârnite de această pictură răspunsul lui Banksy cred că este genial, fiindcă a reuşit să împace diferenţele care se iviseră la început...


marți, 20 martie 2012

A Short History of Tractors in Ukrainian

Nu sunt un mare amator de comedii literare, de nuvele umoristice. Cu toate că mă distrez copios în general cu astfel de lecturi, mă şi plictisesc. Au o constanţă a vitalităţii şi a veseliei care în cele din urmă ajunge să mă obosească. Din cauza asta citesc foarte rar literatură umoristică.

Zilele trecute am dat însă peste această carte - A short history of tractors in Ukrainian - de Marina Lewycka. Este o poveste savuroasă despre nişte oameni cât se poate de comuni în excentricităţile lor, tipul acela de oameni despre care auzi mereu şi găseşti o plăcere deosebită în a-i critica sau bârfi, fiindcă este atât de uşor, greşelile lor fiind prin ele înseşi comice şi stupide.


Nu am terminat cartea, dar m-am grăbit să o recomand aici cât încă nu m-am plictisit şi nu am abandonat-o, fiindcă sunt convins că amatorii genului (şi nu numai) o vor găsi excelentă.

Despre ce este vorba? În câteva cuvinte fie spus, despre o familie de imigranţi ucrainieni, stabiliţi în Anglia: două fete de 40-50 de ani, tatăl lor de 84 de ani, deja senil şi decrepit, obsedat de Teorema lui Pitagora şi de istoria tractoarelor. Mama celor două fete murise recent - ocazie nemaipomenită de noi certuri pe câte o fustă, un lănţişor rămas de la ea, sau cine ştie ce alte nimicuri. Iar în mijlocul acestei familii în care fiecare părea să-i coacă în permanenţă ceva celuilalt îşi face apariţia Valentina: i-a terminat pe Schopenhauer şi pe Nietzsche, (şi, din câte se spune, şi averea mamei ca să îşi cumpere farduri cu care să-i ademenească pe occidentalii cu bani), are 34 de ani, sânii mari, este blondă, muncitoare, cu studii - de farmacie - visează la ceva mai bun pentru ea şi fiul ei, sau măcar pentru el, o educaţie oxfordcambridge ar fi grozavă, are sânii mari, dar îi trebuie viză, ceea ce nu-i deloc uşor de obţinut. Doar că ea are un avantaj: enormii sâni, pomeniţi de zeci de ori de fata cea mică (Nadezhda). Apariţia Valentinei bulversează totul: bătrânul octogenar începe să se intereseze (întrebând-o pe Nadezhda, care era cadru universitar şi, deci mai învăţată - măcar în unele privinţe - fiindcă totuşi păstra un dispreţ neşters faţă de ea şi de toate fetele care nu pricepeau Teorema lui Pitagora şi lucrurile bărbăteşti, precum tractoarele...), de capacităţile sale sexuale, dacă ar mai putea avea copii, dacă mai poate revitaliza ceva...Umblând mai tot timpul în pijama, bătrânul Nikolai ajunge un fel de caricatură a dorinţelor sexuale. Iar încet-încet Valentina cea cu sânii imenşi se transformă în teroarea familiei, în obsesia tuturor, de care acum înceracă cu disperare să scape... Merită citită!

Marina Lewycka - A short history of tractors in Ukrainian
Penguin Books, 2005 (?)

Promovare

ClickLink.ro Descopera