Pagini

luni, 27 septembrie 2010

Călătoria elefantului

Pe la mijlocul secolului al XVI-lea regele Portugaliei se gândeşte să îi ofere un cadou nemaivăzut regelui Austriei şi nu găseşte un exemplar mai bun decât Solomon, pahidermul indian de 4 tone cu care nu prea ştia ce să mai facă.


Aşa începe călătoria lui Solomon către Viena, călătorie de luni de zile, în care vajnicii soldaţi portughezi au ocazia de nenumărate ori să îşi dovedească vitejia şi devotamentul, demnitarii austrieci să îşi expună splendoarea, şi alţi mii de oameni să vadă, pentru prima şi ultima oară în viaţa lor arătarea ciudată, venită chiar din India.


Un elefant străbate peninsula Iberică, nordul Italiei, Alpii iar apoi intră pe porţile Vienei. O călătorie unică în lume atât pentru călători cât şi pentru simplii spectatori. Şi totul se derulează încet, cu o atenţie extraordinară pentru detalii fiindcă un elefant se mişcă totuşi cu greutate, are tabieturile lui cărora este inutil să li te împotriveşti, iar din această mişcare tăcută, dar care te umple de teamă, oamenii învaţă tot timpul. “În interiorul fiecărui elefant există doi elefanţi: unul care învaţă tot timpul şi altul care se împotriveşte tot timpul”.
Călătoria elefantului
Jose Saramago
Ed. Polirom, 2010
Trad. Mioara Caragea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Promovare

ClickLink.ro Descopera